Chlorofyl

Chlorofyl staat bekend als de stof waarmee planten licht opnemen en omzetten in energie. Dit proces staat beter bekend als fotosynthese. Het zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof, en is daarmee een belangrijke speler in het creëren van het leven op aarde. Er is sinds kort echter ook een andere manier gevonden om deze stof te gebruiken. Sinds 2014 wordt het vaak gebruikt als gezondheidsproduct. Zo heeft de stof verschillende voordelen die helpen bij een gezonde levensstijl. Veel groene smoothies bevatten dan ook chlorofyl. De voordelen zijn zowel algemeen, zoals een verbeterd afweersysteem, als specifiek, zoals een behulpzame werking bij het reinigen van de darmen. De stof is naast de aanwezigheid in groenten, ook te vinden in de vorm van tabletten, waardoor het nog makkelijker is om de juiste dosis binnen te krijgen.

Wat is chlorofyl?

Chlorofyl, ook wel bekend als bladgroen, is de groene pigmentstof die ervoor zorgt dat planten er groen uitzien. Hoewel het voornamelijk bekend staat als een stof uit planten, is ook zeer bevorderlijk voor de mens. Omdat de stof veel vitamine A, C en E bevat, wordt het afweersysteem ondersteund, zowel voor stoffen van binnenuit als van buitenaf. Daarbij speelt het ook een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Deze zorgen ervoor dat het lichaam sneller kan herstellen. Het heeft dan ook bijna dezelfde structuur als hemoglobine, wat in het menselijk bloed te vinden is. Dit is dan ook de reden dat mensen de stof vaak als plantaardig bloed beschouwen.
Bij een gezond voedingspatroon krijg je chlorofyl voornamelijk binnen via groene groente, zoals bijvoorbeeld spinazie. Om de inname te optimaliseren, kan je daarnaast ook tabletten innemen. Hier zitten veel gezondheidsvoordelen aan vast die een gezonde levensstijl optimaliseren.

Gezondheidsvoordelen van chlorofyl

Dat chlorofyl gezond is, blijkt wel uit het belang van het eten van genoeg groente. Het is echter moeilijk om op deze manier dagelijks genoeg binnen te krijgen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen, is het daarom mogelijk om aanvullende tabletten in te nemen. Hierdoor zijn de vele voordelen nog groter, en zijn de positieve aspecten nog sneller merkbaar. Naast voordelen als vitamine A, C en E, die bevorderlijk zijn voor onder andere het afweersysteem, zijn er ook andere grote, belangrijke voordelen:

1. Reinigt de darmen en lever

Chlorofyl wordt van nature slecht opgenomen door het lichaam. Hierdoor is het ideaal om je darmen en lever mee te reinigen. Het kan het weefsel in de darmen verzachten en weer gezond maken. Het blijkt dat het ook gebruikt kan worden bij het voorkomen van darmkanker. Uit studies is gebleken dat het de schadelijke werking van rood vlees tegen kan gaan omdat het een verhoogde celdeling – waar kanker uit kan ontstaan – voorkomt. Ook de lever, die met veel schadelijke stoffen in contact komt, is gebaat bij het gebruik van chlorofyl. Net zoals bij de darmen, moet de lever veel verwerken. Om de juiste hoeveelheid chlorofyl binnen te krijgen, is het eten van groente zeer belangrijk. Hiervoor zou je echter dagelijks een pond groene groenten binnen moeten krijgen om de schade van het rode vlees tegen te gaan. Makkelijker is het daarom om bijvoorbeeld tabletten in te nemen. Zo weet je precies hoeveel je binnenkrijgt, en is het makkelijker om dagelijks dezelfde portie binnen te krijgen.

2. Krachtige antioxidant

Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van vrije radicalen. Vrije radicalen worden ook wel gezien als verontreinigingen in het lichaam. Ze komen daarom in een gezond lichaam veel minder vaak voor. Een toename van vrije radicalen kan dan ook een flinke schade aanrichten, zoals bijvoorbeeld een hartaanval of een verhoogde bloeddruk. Vrije radicalen staan vaak aan het begin van veel ziektes. Om deze vrije radicalen tegen te gaan, is de inname van chlorofyl belangrijk. Hier zitten namelijk veel antioxidanten in, die vroegtijdige ziektes kunnen voorkomen. De gifstoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt, kunnen zo verwerkt worden door het lichaam. Er wordt daarom ook wel gezegd dat chlorofyl een zuiverende werking heeft, omdat het de giftige stoffen uit het lichaam af kan voeren. Het is vaak moeilijk om via de gewone voeding genoeg antioxidanten binnen te krijgen om de gifstoffen af te voeren. Daarom is het makkelijk dat er een manier bestaat om toch snel de juiste hoeveelheid antioxidanten op te nemen.

3. Kwik oplosser

In steeds meer voeding zit kwik. Dit is een giftige stof die erg schadelijk is voor de mens. Kwik komt voornamelijk vaak in vis voor. Zodra kwik in het lichaam is opgenomen, kan het snel vanuit de darmen naar de placenta en hersenen gaan, waar het dan ook veel schade kan aanrichten. Daarnaast verstoort het ook de gezonde darmflora. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld een spijsverteringsstoornis. Chlorofyl kan helpen bij de opname van kwik. Het heeft de eigenschap om metaalionen (waar kwik uit bestaat) aan zich te binden. Hierna wordt de schadelijke stof gewoon door het lichaam afgescheiden zonder dat het nog verdere schade aanricht. Dit geldt niet alleen voor kwik, maar ook voor andere schadelijke metalen die in het lichaam terecht kunnen komen. Zo kun je dus op een makkelijke manier een gezonde darmflora behouden en de schadelijke metalen op een natuurlijke manier uit het lichaam krijgen.

Chlorofyl tabletten

Hoe kan je deze stof nou het beste innemen? De stof is in elke groene groente te vinden, en bij het eten van deze groenten krijg je ook meteen chlorofyl binnen. Rauwe bladgroenten zijn hierbij beter dan gekookte, en in sommige gevallen is het nodig om de groente even kort te stomen. Hier staat wel tegenover dat je genoeg groente in moet nemen, wat soms moeilijk kan zijn. De oplossing hiervoor is chlorofyl tabletten. Hierdoor krijg je meteen de goede hoeveelheid binnen, en kan je de inname makkelijk in de gaten houden. Het is door middel van deze tabletten makkelijk om een balans te behouden, en hoef je niet elke dag veel groene groente zoals spinazie te eten. Ook is de chlorofyl in deze tabletten zo zuiver mogelijk, dus hoef je je geen zorgen te maken om eventuele bestrijdingsmiddelen die op groente te vinden zijn.

Een alternatief voor de tabletten is het gebruik van tarwegras. Deze plant zit vol met allerlei stoffen die het lichaam nodig heeft. Nadat het geoogst is, wordt de plant zo vers en zo snel mogelijk geperst. Hierdoor ontstaat een zeer geconcentreerd sap waarin zo veel mogelijk goede stoffen behouden zijn. Het lichaam is niet in staat om het gras zelf te verteren, maar het sap wel. Het drinken van 30 milliliter per dag kan al zichtbare voordelen hebben, zoals meer energie en een beter afweersysteem. Een dagelijkse dosis van 30 milliliter tarwegras is te vergelijken met een dagelijkse portie groente en fruit. Een shot pure gezondheid dus.

Omdat chlorofyl veel voordelen heeft en puur natuurlijk is, is het niet schadelijk om in te nemen. Of je dit nu doet in de vorm van tabletten of een sap van tarwegras, maakt niet veel uit. De voordelen zullen binnen een korte tijd al merkbaar worden, waardoor je al snel het verschil merkt. Omdat de stof in sterk geconcentreerde vorm te verkrijgen is, is het ideaal als aanvulling in een gezonde levensstijl. Het is natuurlijk nog wel belangrijk om hiernaast goed op je voeding te letten vanwege andere onmisbare voedingsstoffen.